FAQ, ofte stillede spørgsmål – Københavns Universitet

INF > Bibliotek > FAQ

FAQ, ofte stillede spørgsmål

I den følgende tekst, kan du læse svar på de spørgsmål, vi hører tit i INF Biblioteket.

Kan jeg låne bøger på biblioteket?
Ja, alle kan blive lånere på INF Biblioteket. Hvis du er ny studerende og ikke låner på biblioteket, skal du udfylde en blanket, som du kan finde via Katalogen (Rex). Inden du kan bruge dit lånerkort til at bestille og låne bøger, skal du møde op på biblioteket og legitimere dig, så vil personalet åbne dit login
Har du allerede meldt dig ind hos Det Kongelige Bibliotek eller et af Københavns Universitets Biblioteker (KUB), gælder dit lånernummer også hos os (se afsnit om fjernadgang længere nede).

Jeg har glemt mit pasord, hvordan får jeg et nyt?
Dit login i REX er dit fulde personnummer uden bindestreg. Er du i tvivl om dit pasord, så brug en af formularerne til at få tilsendt en ny kode.

Har jeg TO pasord?? Hvad er forskellen?
Det er samme ID til begge pasord. Når du skal bruge REX til at reservere nye bøger, administrere dine dine lån og have fjernadgang til e-ressourcer skal du bruge det LANGE pasord. Skal du bruge vores selvbetjeningsmaskine til at låne bøger, skal du bruge det KORTE pasord (4 tal).

Kan jeg afhente min bestilte bøger på INF Biblioteket?
Nej, al afhentning af bestilte bøger foregår på Fakultetsbibliotekerne. Men du
kan selv komme her og få bogen med dig, hvis du ikke bestiller online.

Kan jeg bestille bøger gennem bibliotek.dk til afhentning her?
Nej. Al afhentning foregår på fakultetsbibliotekerne. Du får en mail, når du kan hente bogen.

Hvorfor kan jeg ikke aflevere alle mine biblioteksbøger bøger på INF?
Du kan aflevere bøger, der er lånt via Rex hos INF, fordi vi deler udlånssystem. Men ikke de bøger, du har lånt gennem dit folkebibliotek. Du skal aflevere bøger på det bibliotek, hvor du har lånt bogen. Du er noteret dér for lånet, og bogen er ikke afleveret, før den er tilbage til der, hvor du lånte den. Du er ansvarlig for bogen, indtil den er tilbage, hvor den hører til. 

Hvordan logger jeg ind i INF Bibliotekets katalog?
Gå ind i Katalogen (Rex) og udfyld login-felterne. Åbn rullemenuen 'Alle samlinger' og vælg 'Institut for informationsstudier'. Så søger du i vort trykte materiale.

Hvordan får jeg adgang til tidsskrifter, ebøger og databaser derhjemmefra?
Hvis du er ansat eller studerende kan du logge ind i Katalogen (Rex), finde din post og derefter klikke på databasen eller e-bogen. Så er du inde. Et tip til at finde tidsskrifter er at se på listen: E-tidsskrifter. Du har adgang, når du er logget ind. Oplever du problemer med e-adgang, kontakt da biblioteket (læs også længere nede).

Hvordan 'downlåner' jeg en e-bog?
Der er forskel på, hvad du skal gøre alt efter udbyderen af bogen. Her er guiden til e-bøger. Særlig anvisning til Ebook Central (Ebrary).

Kan jeg låne bøger med hjem fra semesterhylden?
Nej, de er til brug på stedet. Bøger på semesterhylden er til for ALLE studerendes skyld, tag derfor hensyn og overhold reglerne. Bøgerne skal returneres til hylden hurtigt. Semesterhylden er i biblioteket. Du kan se i bøgerne på stedet, og hvis du forlader biblioteket - kortvarigt - for at kopiere et sted i huset, skal du notere navn og bogens titel på en seddel i biblioteket/satellitten. Hvis du vil se, om din underviser har placeret en bog på semesterhylden, kan du benytte disse links: Semesterhylde INF Vest og Semesterhylde INF Øst. Her kan du også se, om der er andre ledige eksemplarer.

Hvordan finder jeg bogen?
Bibliotekets bestand er opdelt i samlinger, der har forskellig opstilling. De nyeste bøger står i Biblioteket i stueetagen- hvor de er opstillet efter klassifikation. Det er svært at sige kort, hvordan en opstilling skal læses. Slå op i katalogen og check om bogen er hjemme;  skriv tallet ned, inden du forlader katalogen og tag det med til hylden. Du skal medtage alle tal og bogstaver. Tegn kommer før bogstaver. Det er hurtigere at hente bogen på hylden selv fremfor at bestille den. Du kan læse om vore forskellige samlinger, det kan også inspirere dig til græsning på hylderne.

Hvorfor står bøgerne ikke alfabetisk / numerisk?
Bøgerne er opstillet i en meningsgivende sammenhæng. Når du går hen til hylden, vil du finde andre bøger, der også handler om dit emne (klassifikation) eller beslægtede emner.

Hvor er kopimaskinerne?
Der står en i biblioteket. Den kan også bruges til at skanne og maile. Det er gratis. 

Er der en skanner, som jeg kan bruge?
Der er en 'klassisk' kopimaskine, som kan skanne og e-maile (gratis). Der er også en bog-skanner. Læs instruks på stedet. Det er gratis at skanne.

Kan biblioteket hjælpe med det trådløse netværk?
Læs denne intro på KUnet.

Kan jeg forslå bøger til indkøb?
Ja. Det er du meget velkommen til, send os en mail eller benyt muligheden i Rex.

Kan man læse min opgave via Google Books?
Nej. Fra 1963 til og med 2007 har biblioteket registreret hovedopgaver, specialer og FOD-opgaver i katalogen. Google Books har hentet posterne fra bibliotek.dk og fremstillet sine egne bibliografiske data. Det gør hverken opgaven tilgængelig eller digital. Har du afleveret din opgave i papir, så findes den stadig kun i papir. Nogle tidligere studerende har klausuleret deres opgaver, så de kun kan ses med forfatterens skriftlige tilladelse. Denne klausulering gælder stadig. INF Biblioteket kan ikke hjælpe med at finde frem til forfatteren. Der linkes til ca. 200 digitale opgaver fra katalogen fra perioden 2000-2007. Selvom de er gratis og frit tilgængelige, kan du ikke se dem via Google Books. Du skal finde dem via vores katalog. Nogle af disse digitale opgaver er også klausulerede. Her er reglen også, at du skal have forfatterens skriftlige tilladelse for at se den. Se også siden om Studenteropgaver på vores LIB-Guide.