Se verden fra en anden vinkel – tag på sommerskole – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

INF > Nyheder > Se verden fra en anden...

24. september 2013

Se verden fra en anden vinkel – tag på sommerskole

Uddannelse

Denne sommer er IVA i København for første gang vært for en international sommerskole om informationskompetencer.

Sommerskolen "Information Literacies and Instructional design" forløber fra 25. august–28. september. Den er et samarbejde mellem University of Washington (UW) og IVA og tilbydes til UW-studerende som en del af universitetets Study Abroad-program. På IVA bliver sommerskolen tilbudt til internationale og danske IVA-studerende som en del af den internationale kandidatuddannelse, hvor den tæller som et valgfrit kursus.

Fokus på informationskompetence

Modulet har fokus på information og de tilknyttede kompetencer, som kræves af brugerne, når de søger, opnår adgang til, vurderer, anvender og skaber information i forskellige sammenhænge og praksisser. Deltagerne bliver introduceret til forskellige traditioner og tilgange til informationskompetence og deres underliggende opfattelser og læringsperspektiver.

Trent Hill, Senior Lecturer fra UW, står for det meste af undervisningen, men også lektor Trine Schreiber, lektor Camilla Moring samt professor Jens-Erik Mai fra IVA er blandt underviserne på modulet.

Intensitet og udblik

Jens-Erik Mai fortæller, hvordan det gik til, at sommerskolen blev oprettet på IVA: "Jeg har tidligere arbejdet på University of Washington, hvor Trent Hill var en af mine kollegaer. Han havde startet sommerskolen op i Nederlandene og kørt den i mange år, men det var ikke integreret i en iSchool. Derfor foreslog jeg ham at flytte sommerskolen til København. Forrige sommer mødtes han med Jette Hyldegård, og de syntes begge, at det var en god ide. Så det var mere eller mindre tilfældigt, men forhåbentlig vender sommerskolen tilbage i de kommende år. De studerende fra University of Washington har fået funding 3 år frem fra et danskejet firma i Seattle ved navn Scan Design Foundation."

Professor Jens-Erik Mai

Ifølge Jens-Erik Mai er der nogle helt særlige fordele for danske studerende, som vælger at deltage i sommerskoleprogrammet: "Man er sammen med 20-30 studerende fra University of Washington i et meget intensivt forløb – 3 uger for vores studerende og 4 uger for deres. Der er undervisning om formiddagen og som regel nogle aktiviteter om eftermiddagen og i weekenden, hvor man tager på udflugt. Så for de danske studerende er der mulighed for at se Danmark igennem en turists øjne. Derudover får man lov at indgå i et internationalt miljø. Det synes jeg er unikt, og jeg tror, det kan være en helt speciel oplevelse som studerende. Trine Schreiber, Camilla Moring og jeg underviser to dage hver, så der kommer forskellige spændende perspektiver ind, hvilket man også som studerende skal være klar til at modtage. Det er et intensivt undervisningsforløb, hvor man beskæftiger sig med flere områder i korte perioder."

"I'm loving everything so far, from the city to the summer school program. I'm really enjoying the instructors from RSLIS. It has been fun having other points of view and other teaching styles than I'm used to, and I have had a wonderful time in Copenhagen.

Jennifer, amerikansk studerende

Jens-Erik Mai, som skal undervise i informationskvalitet og –autoritet, ser gerne, at sommerskolen bliver en fast integreret del af IVA. "Jeg ser frem til at undervise studerende, som er engagerede og klar til at debattere og interessere sig for de problemstillinger, vi tager op. Og jeg glæder mig til igen at undervise studerende fra University of Washington. Deres dekan, Harry Bruce, er meget interesseret i skandinaviske informationsstudier, så jeg håber, at samarbejdet kan fortsætte, for det er en rigtig god sommerskole, som rummer mange muligheder for IVA."

I'm loving everything so far

En af de udenlandske studerende, der følger programmet i år, er Jennifer fra Los Angeles. Hun fortæller, hvorfor hun valgte at komme til IVA: "I really wanted to come to Copenhagen. I had heard so many great things about the city from a friend. I have taken the class before, but usually I’m an online student, so I never get to be in a classroom and meet other students face to face. So it is really important for me to have this classroom experience."

"I'm loving everything so far, from the city to the summer school program. I'm really enjoying the instructors from RSLIS. It has been fun having other points of view and other teaching styles than I'm used to, and I have had a wonderful time in Copenhagen. We have gone on several excursions to see libraries – we travelled north by train to Aarhus and went on a couple of library tours. What I was mostly hoping to get out of this program was the cooperative experience of working with my classmates in person, and I have definitely gotten that."

Kulturimport

Hazel Engelsmann er kandidatstuderende på IVA og har, som lokal koordinator, hjulpet 16 amerikanske studerende og deres undervisere med stort og småt, praktisk og fornøjeligt, alt det der skal til for at få et fire ugers ophold til at glide smertefrit. Hun ser personligt mange fordele ved at deltage i sommerskolen.

Undervisning for deltagerne i sommerskoleprogrammet

"Underviserne på IVA, lektorerne og professorerne rejser ofte ud for at få inspiration til deres arbejde. De opsøger kulturer, der har et helt andet fagligt perspektiv og samfundsmæssigt andre forudsætninger end de danske. Med joint study programmet og venskaber med andre skoler bliver det også nemmere for de studerende at rejse ud, men det er ikke lige nemt for alle at overskue et helt semester i udlandet, så hvad kan man gøre for at få nogle af de samme oplevelser, noget af den samme internationale påvirkning og fornyet inspiration? Man deltager naturligvis i IVAs sommerskole."

"Her er vi faktisk så heldige, at IVA importerer kultur udefra og giver deres egne studerende mulighed for at opleve en anderledes undervisning med undervisere, der har den samme faglige baggrund men et helt andet udgangspunkt. Man møder også studerende fra en anden kultur, der er enormt nysgerrige omkring, hvordan vi tænker bibliotek i Danmark, og hvordan vi forestiller os bibliotekets fremtid, og som er ivrige efter at sætte ord på, hvilke udfordringer biblioteket har, der hvor de kommer fra."

Hazel anbefaler desuden IVAs egne studerende at deltage i sommerskolen. "Det er altid sjovt at udveksle ideer med de internationale studerende, som skolen i stigende grad modtager, men sommerskolen giver de danske studerende mulighed for at følge et fælles undervisningsforløb, som munder ud i en kompetencegivende eksamen, samtidig med at de får lov til at se verden fra en lidt anden faglig vinkel. Og det er det, jeg synes, er den allerbedste grund til at deltage."