København læser – IVA læser med – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

INF > Nyheder > København læser – IVA ...

24. marts 2015

København læser – IVA læser med

KULTUR

Tag med på en KærlighedsKaravane og kom tæt på Villads fra Valby. IVA-studerende har været på litteraturfestival.

Tag med på en KærlighedsKaravane og kom tæt på Villads fra Valby. Bibliotekernes store litteraturfestival "København Læser" har været en farvestrålende buket af blomster, som studerende fra IVA har studeret med åbne sanser og en logbog i hånden

Hvilket digt er bedst? Vi stemmer om det

Festivaler og forskellige former for events er i stigende grad en del af vores kulturelle omgivelser og orienteringspunkter. Det har derfor været oplagt for lektor Niels D. Lund at inddrage dem i faget Læsekampagne og læsefestival.

"Pointen er, at de studerende både kan være indeni og udenfor, både gå ind og overvære og deltage - men samtidig stille sig på afstand og iagttage og analysere. En kulturformidler skal kunne begge dele," forklarer Niels Lund.

Insight IVA har talt med studerende Naja Bjørn Skou, der startede med at tage til Valby, hvor hun fandt en KærlighedsKaravane med T.S. Høegh som karavanefører, der sammen med Julia Lahme læste op af kendte klassikere og dugfriske digte. Der blev lyttet og diskuteret, og så blev det alvor, for nu skulle deltagerne stemme om, hvilken tekst der skulle nomineres og gå videre i dysten med de andre karavaner. Det blev Sara Warming, der vandt med digtet Dig(t), hvor hun leger med identitet og kærlighed helt ned i det sproglige:

" Jeg ved at du kan lide jordbærtærte og at du knytter næverne hver gang du er sur.
For du er et du for mig
og du’et i os to
er et dig
og et mig.

- Sara Warming

 

 

 

 

Digtet gik videre til finalen og kan læses i sin helhed på København læser.  

På tur i praksis

Naja var meget bevidst om, at hun både var observatør og deltager, og logbogen blev flittigt brugt til at notere al ting ned: "Det er sjovt, at have teorien med i bagagen, og opleve kulturen på en anden måde. Faget er fedt, fordi man så hurtigt kommer ud og kigger på virkeligheden. Vi går direkte ud ad døren og prøver det af, vi har snakket om i timerne. Den kobling er virkelig spændende. Ellers synes jeg godt, man kan komme til at føle, man sidder i en teoretisk boble," fortæller Naja. Naja kommer lige fra undervisningen, hvor hun har holdt oplæg om Børnebogsfestival Nord, der har været en selvstændig del af København Læser.

"Vi står på en måde på to ben – på den ene side skal vi overvære og deltage i arrangementer, og på den anden side skal vi iagttage og analysere dem. Børnebogsfestival Nord havde kærligheden til bogen og den gode historie som overordnet tema. Både Comedievognens Alfons Åberg forestilling og Anne Sofie Hammers oplæsning af Villads fra Valby var rigtig gode børnearrangementer, der holdt helt små børn tryllebundne og præsenterede dem for historier, de måske allerede kendte, på en helt ny måde," forklarer Naja.

Spis is til

Naja har i forvejen rigtig mange erfaringer fra det praktiske. Hun er nemlig ansat på Hillerød Bibliotek, hvor hun blandt andet arbejder med forskellige børnefamilieprojekter og Biblioteksklubben. Hun brænder for at sprede litteratur og kulturoplevelser på alle mulige måder, og hun har haft kontakt til SMSpress med henblik på sammen med dem at indgå et partnerskab med Paradis is.

"Jeg synes, det er spændende at formidle litteratur på nye måder og foreslog i forbindelse med København Læser SMS Press at lave en event omkring SMS novellen Hillerød Love, hvor vi over en jordbæris, kunne udbrede kendskabet til elektronisk litteratur og invitere folk til at deltage i en SMS stafet. SMS Press synes godt om idéen, så jeg skal snakke med dem igen til april om, hvordan vi eventuelt kan formidle elektronisk litteratur i en relevant ramme på bibliotekerne eller i byrummet."

Naja og hendes studiekammerater har også haft besøg af festivallederen Niels Offenberg og fået et indblik i, hvordan en læsefestival bliver til, hvad der foregår bag kulisserne og alle de praktiske overvejelser omkring, hvordan man eksempelvis får spredt festivalavisen ud til så mange som muligt, og, om programmets layout betyder noget for, hvem man når ud til. 

Naja er ikke i tvivl om, at faget giver en god ballast for, hvordan man arbejder med events og festivaler:

"Som kommende kulturformidlere er det vigtigt at være bevidst om, hvad det gode arrangement kan. På holdet er vi hinandens øjne, og det er en stor glæde og gevinst ved faget, at vi deler vores erfaringer med hinanden. Faget handler meget om at beskrive, hvad det gør ved os, når vi tager ud og tager del i kulturlivet. Er det underholdning, eller lærer vi noget af det? Eller når vi til nye erkendelser? Fællesskabsfølelsen, når man oplever sammen med andre og får nye perspektiver på litteraturen, er gode grunde til at tage af sted og opleve en forfatter - i stedet for bare at læse bogen derhjemme."