Italiensk for begyndere – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

INF > Nyheder > Italiensk for begyndere

29. oktober 2013

Italiensk for begyndere

Udlandsophold

Med en kandidatgrad i bagagen tog Maria Skou Nicolaisen i foråret til Firenze, hvor hun fik et traineeship på et europæisk forskningsbibliotek. Det gav udblik, oplevelser og erfaringer, der kan bane vejen for den videre karriere.


Vi måtte udsætte interviewet et par dage, for Maria skulle lige hjem fra en tur med hiking-klubben til Elba. Telefonforbindelsen til EUI – European University Institute Library – var nogenlunde, hvis det ikke lige var fordi snakken gik højt om den forestående udskiftning af bibliotekets serviceskranke fra et stort skrummel af et træmøbel til en mere moderne og brugervenlig frontdesk. Nu skal der komme mere fokus på service.
 
International erfaring pynter på dit CV
Maria har ikke et sekund fortrudt, at hun traf beslutningen om at rejse ud. Faktisk mener hun, det er en virkelig god idé.
 
"International erhvervserfaring bliver mere og mere relevant, og der kigges meget på det i et CV. Da jeg søgte traineeshippet i Firenze, syntes jeg, at et år virkede som utrolig lang tid, men i forhold til at man skal lære en ny kultur, en ny arbejdsplads og nye rutiner at kende, så kan det ikke nås på kortere tid," forklarer Maria.
 
Biblioteket skal understøtte europæisk forskning og betjener primært forskere, men også studerende (kandidatgrad) fra hele Europa og en del andre lande. Hoveddisciplinerne er europæisk orienteret historie, økonomi, jura samt politiske og sociale videnskaber, der meget gerne må afspejle et tværfagligt fokus.
 
"Vi har lige haft en forespørgsel fra et italiensk bibliotek, hvor en forsker efterspurgte to artikler i tidsskriftet Applied Neuropsychology. Ved opfyldelse af bestillinger af digitalt materiale, er det vigtigt at sikre sig, at vores license agreement tilbyder interlibrary loan, inden vi sender noget af sted. Fagligt interesserer jeg mig meget for den digitale understøttelse af humanvidenskaben (Digital Humanities) og jeg er derfor utrolig glad for at kunne arbejde med nogle af de praktiske problematikker i den forbindelse. Jeg er blevet bekræftet i, at jeg hører til på et forskningsbibliotek."
 
Dansk serviceniveau er populært
Maria er blevet særdeles godt modtaget på det europæiske forskningsbibliotek, der sætter stor pris på den danske arbejdsmoral og effektivitet, og det gode serviceniveau. Hendes chefer er imponerede over, at hun uden at blinke tager et ansvar og finder på nye måder at løse opgaverne på.
 
"Det er fantastisk at arbejde i et miljø, hvor folk har forskellig kulturel baggrund. Traineestaben er for eksempel pt. sammensat af folk med spansk, græsk og tjekkisk baggrund, foruden min egen danske baggrund. Min ene chef er af fransk afstamning med afrikanske rødder, og den anden er græsk, tidligere library trainee på instituttet og arbejder nu som informationsspecialist på biblioteket. Derudover deler jeg kontor med en amerikaner og en italiener. Det er en blandet landhandel, men det skaber helt klart en dynamik og en mangfoldighed i tilgange, der kan være uvurderlig, hvis den kanaliseres rigtigt. EUI går meget op i, at man tilskrives et hovedområde, men også at man arbejder inden for flere afdelinger, hvilket gør arbejdet meget varieret. Man kan mærke, at de er vant til at have trainees – de er meget tålmodige," fortæller Maria smågrinende.
 
Fra Randers til Firenze og hjem igen
"Man kan ikke undgå at savne det derhjemme, særligt at kunne snakke sit modersmål og gøre det med folk, der kender én virkeligt godt. Jeg er ikke en specielt udadvendt person, så det har været noget af en udfordring for mig. Og det er nu også meget sjovt til tider at blive opfattet som nærmest eksotisk, fordi man er høj, blond og kommer fra Randers!"
 
"Jeg har fulgt et italiensk begynderkursus, og fortsætter nu på overbygningen. Man får helt sikkert bedre respons fra lokalbefolkningen, hvis man prøver at formulere sig på italiensk. Særligt på restauranter hvor betjeningen kan være næsten uhøflig. Man kan ikke forudsætte, at italienerne kan snakke engelsk – heller ikke i servicefag. Da jeg skulle have ordnet mit italienske skattekort, var der for eksempel ingen i den internationale afdeling, der talte engelsk, og jeg måtte derfor klare mig med fagter og miniparlør."
 
"Jeg blev færdig med min kandidat sidste år i september. Jeg boede på det tidspunkt i Randers, men ville gerne ud og opleve nye mennesker – og så annoncerede IVA på vegne af European University Institute, at de ledte efter egnede kandidater til et år i støvlelandet. Jeg synes, det kunne være spændende at opleve ting, man ellers ikke har mulighed for. Samtidig har min plan hele tiden været at styrke mit akademiske CV, da jeg håber på at påbegynde en ph.d., når jeg kommer tilbage i april. Her skader det nok ikke med noget international erhvervserfaring. Og så er det jo bare perfekt, at man kan styrke sit CV i legendarisk smukke omgivelser og med dejlige mennesker."
 
 
Af Bodil Christensen