Al Agami is looking for the perfect beat – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

INF > Nyheder > Al Agami is looking fo...

30. december 2014

Al Agami is looking for the perfect beat

STUDIELIV

Rapperen Al Agami er blevet optaget på bacheloruddannelsen, og Insight IVA fangede den omvandrende hip hop-encyklopædi til en snak om musicology, WikiLeaks og jagten på det perfekte beat.

Hvad har ført dig til IVA og en bacheloruddannelse i informationsvidenskab?

”Jeg har altid interesseret mig for samlinger og det at grave nogle ting frem – fx break beats og det obskure trommeloop. Jeg startede i sin tid med at samle på vinylplader. Her ledte man efter bestemte pladeselskaber, genrer eller en bestemt musiker på pladerne, der havde en bestemt sound. Der er et drive i at finde frem og lokalisere bestemte musikprodukter. Det er Information retrieval! Hvordan kan en hip hop-producer i Ghana bedst distribuere sine produktioner? Det, synes jeg, er spændende! Musik er der nok af, men hvordan finder man, det man vil have?"

"Og hvis jeg så skulle nørde mere, måtte jeg ind og læse og fordybe mig.”

Al Agami er også inspireret af, hvordan hip hop er blevet et akademisk forskningsfelt i USA og kunstnere som KRS ONE og Afrika Bambaataa nu er nogle, man møder på Harvard og Princeton som forelæsere. Hip hop bliver så diskuteret og studeret i forhold til politik, historie, sociologi osv. 

De første fag

”Det er knap så tørt, som jeg havde forventet.” smiler Al Agami og taler om fagene på første semester. ”Vidensformer og epistemologi er fedt. Jeg er politisk flygtning og statsløs, så spørgsmål som ”Hvad er viden?” er spændende. Det eurocentriske udgangspunkt er ikke verdens navle!”

”Informationsarkitektur er også fedt. Det er noget, man kan bruge helt praktisk. Jeg er fx ved at drukne i lydfiler. Og jeg kan godt nogenlunde finde hoved og hale i det, men hvis jeg gav det videre til en anden, så ville det gå galt. Hvis jeg har været væk i en måned, kan det være svært for mig selv at finde rundt i filerne og få det til at fungere, så jeg forstår godt, at man skal have et ordentligt system.”

”Hvor kan man arbejde med det her og tjene penge på informationsvidenskab? Det er vigtigt at have i baghovedet. Så er det, at vi har Big Data, business intelligence og så videre i forbindelse med markedsføring og salg og distribution. Selv vil jeg gerne arbejde med vidensbaser som Rap Genius.” 

”Rap Genius var nogle IT nørder, der også var vilde med hip hop. De tænkte – ”Kunne det ikke være fedt med et system, hvor man kunne finde teksterne, men også finde links til andre sange og andre kunstnere?” Nu hedder sitet bare Genius.com og rummer meget mere end hip hop. Det er faktisk en wiki, som du selv kan præge. Og det her tjener de kassen på!”, fortæller Al Agami og fortsætter – ”Det her er Superfans. Du collecter IQpoints i forhold til, hvor aktiv du er. Og de er rigtig gode til at tjekke kilder og er hårde ved hinanden. Det er peer review in action!”

(Læs mere om Genius)

Den garvede kulturformidler

Al Agami har lavet kulturformidling det meste af sit liv – holdt workshops og forelæsninger, undervist børn og unge, givet koncerter og holdt diplomatiske møder om sin familiens fortid i Afrika, så kulturformidling er blot hverdag for den mere end 40-årige artist. 

”Jeg er den ældste på mit hold, men det behøver ikke at betyde det helt store. Jeg er vant til at gøre tingene på min egen måde, men forstår godt studiestemningen. Det er det samme som banddynamik, som jeg kender, og hvor man arbejder som en gruppe.”, fortæller Al Agami. 

Al Agami er stadig meget aktiv med musikken. Han spiller live og lægger vokaler på tracks. Check fx denne fede video med DJ Alligator feat. Al Agami.

Og han har fået endnu mere blod på tanden, specielt på at lave nogle mere skæve produktioner, der er mere ham og ikke så firkantet passer ind i P3.

Hvad siger biblioteket dig?

”Biblioteket er en dejlig kilde til musik og bøger. Hvis bibliotekarerne ikke har det, så ved de, hvor man finder det! Men hvad skal det her sted være? Jeg synes, de er på rette vej, når man kan komme ind og game eller læse, og det er et fedt sted at være, hvor der sker nogle ting, og man føler det som en klub. Jeg har selv både optrådt og lavet workshops på biblioteker. Men det kunne være fedt, hvis flere brugte bibliotekerne. Det er vores alle sammens kulturambassade og stue!”, svarer Al Agami og fortsætter – ”Det er fedt, at biblioteket har taget opgaven op. Fx så kan man lytte til helt nye singler på biblioteket. Det er ikke kun bøger og digitale ressourcer.” 

WikiLeaks og landet Lado

På nettet kan man læse, at Al Agami er statsløs kongesøn. Hans far, John Bart Agami, var statsoverhoved i Lado, som desværre var presset af de omkringliggende koloniserede stater i 1970erne. 

”Er det rigtig, at dit land er nedlagt?”, spørger Insight IVA. 

”Ja, det kan man godt sige”, svarer Al Agami ærligt. ”Det er nu blevet en del af Sydsudan, Uganda og Demokratiske Republik Congo. Informationssøgning er interessant i denne sammenhæng. Når min far skulle lave lobbyisme og finde informationer om vores land, så skulle han gå fra arkivar til arkivar, fra hovedstad til hovedstad, og var måske heldig at få en enkelt kontrakt eller mikrofilm om Lados grænser med hjem for at bevise, at det geografiske område faktisk var ombefattet af nogle traktater. Det arbejde er hardcore!”

”Jeg søgte på min far i WikiLeaks, om der måske var noget om vores flugt i starten af 1970erne. Og jeg fandt noget om min fars sag. Han havde fået job og asyl på den amerikanske ambassade i Kinshasa, Congo, som den gang hed Zaire, i 1974. I WikiLeaks var der så hele korrespondancen mellem Udenrigsministeriet i USA, Bruxelles, Geneve og den amerikanske ambassade i Kinshasa, om hvordan at de skulle placere min far og min familie. Det kunne jeg læse om i WikiLeaks! Vildt nok!” 

”Jeg kan se den teknologiske udvikling spejlet i mit eget liv – fra jeg var 3 år gammel og flygter fra Afrika, til jeg er i Danmark og kan søge i WikiLeaks og finder viden. Jeg fandt mine egne elektroniske spor, som før var et TELEX-spor. Jeg viste min far resultaterne, som han også var imponeret over. Det var vildt og meget mere end teori.”

Se videoerne