Volkmar Engerer – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

INF > Forskning > Forskerportrætter > Volkmar Engerer

Volkmar Engerer

Volkmar Engerer blev ansat som lektor på IVA i Aalborg den 1. januar 2012. Han kommer fra Bayern, har arbejdet med sprog og kommunikation og har en tysk dr.phil.-grad i Berlin om sprog og sprogsociologi. Han kom til Danmark i 1997, hvor han først var tysk lektor på Århus Universitet og i 2000 blev fagreferent og seniorforsker på Statsbiblioteket.

Hvad er dine forskningsområder?

Jeg har en baggrund som lingvist og har arbejdet meget med grammatik, ordenes og sætningernes betydning og reglerne for vores praktiske brug af sprog. På Statsbiblioteket begyndte jeg at interessere mig for informationskompetence og bibliotekslivet. Et andet felt, jeg finder spændende, er e-læring. Ellers er jeg optaget af forhold mellem informationsvidenskab og sproglig-lingvistiske vinkler på søgevokabularer og andre informationsvidenskabelige problemstillinger generelt. Pt. er jeg tilknyttet det såkaldte Prior-projekt, hvor jeg sammen med 3 kolleger fra IVA arbejder med forskningsformidling og hvordan websider og webservices bedst organiseres mht. søgbarhed, tilgængelighed m.m.

Hvad er det vigtigste for dig i din forskning?

Den store og spændende udfordring for mig bliver at bruge min sproglige baggrund og få den til at spille sammen med informationsvidenskaben. Det er også vigtigt for mig at informationsvidenskabelig viden kan nyttiggøres inden for andre felter. Et eksempel kan igen hentes fra Prior-projektet. Der er meget nyttig og traditionel viden i informationsvidenskaben i relation til, hvordan informationssystemer (forskningsportaler, videnskabelige databaser, bibliografier, samarbejdsportaler mv.) skal beskrives, organiseres, vedligeholdes og udvikles. Men meget forskning - og en del praktiske initiativer - gør ikke (eller ikke systematisk og fyldestgørende) brug af denne viden. Jeg tænker for øjeblikket over, hvordan informationsvidenskabelig viden mere systematisk kan bringes i spil i tværfaglige projekter, forsknings- og projektsamarbejder m.m.

Hvilke fagtidsskrifter og biblioteksblade, kan du selv lide at læse?

Jeg læser ikke systematisk fagtidsskrifter. Jeg bruger artikler efter mine undervisningsemner og mine aktuelle forskningsinteresser, og det er et væld af forskellige kilder.

Hvad læser du i din fritid?

Egentlig ingenting. Jeg har i det sidste år flere gange været på det lokale folkebibliotek i Ebeltoft (før jeg flyttede til København) og kom hver gang hjem med en stak med 6-7 meget spændende bøger: Fx Favrholts Bohr-biografi, nogle krimier af Elizabeth George og Patricia Smith, Hanna Ahrendts berømte bog om Eichmann-processerne i Jerusalem eller en ny og tyk biografi om Søren Kierkegaard (SAK). Men jeg fik ikke læst en eneste.


Af Bodil Christensen