Torkild Thellefsen – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

INF > Forskning > Forskerportrætter > Torkild Thellefsen

Torkild Thellefsen

Torkild Thellefsen begyndte den 1. januar som lektor i Aalborg. Han er uddannet bibliotekar DB og cand scient. bibl. og har en ph.d. i kommunikation fra Aalborg Universitet med særligt fokus på fagsprog. Derudover er han dr. merc fra CBS 2009 med disputatsen "Fundamental signs and Significance-effects - A semeiotic outline of fundamental signs, significance-effects, knowledge profiling and their use in knowledge organization and branding".

Hvad er dine forskningsområder?
Mit udgangspunkt, hvad enten det er vidensorganisation, informationsvidenskab, markedsføring, betydningsdannelse eller filosofi, jeg arbejder med, er den amerikanske polyhistor Charles Sanders Peirces semiotik. Dvs. jeg forstår kommunikation, information, liv, ja snart sagt alting som tegnprocesser. Jeg er dybt fascineret af Peirces metafysik, bl.a. det forhold at mennesket er et tegn, og at mennesket dermed kan defineres på samme måde som andre tegn. P.t. samarbejder jeg med min bror Martin og min gode kollega Bent Sørensen på at udvikle en skitse til en betydningsteori baseret i det forhold, at emotion går forud for information, som igen går forud for viden. Vi er allerede nået så langt med begrebet at vi har adskillige internationale publikationer om dette emne – men som med alle andre ting – så dukker der hele tiden nye interessante perspektiver op, som vi må forholde os til. 

Hvad er det vigtigste for dig i din forskning?
Samarbejde. Intet sind kan tage et skridt uden hjælp fra andre sind.

Hvad er du mest optaget af lige nu?
Som sagt, så er det udviklingen af betydnings-, og informationsteorien, der optager mig mest lige nu.

Har du andre projekter på bedding?
Sidste år 2014 blev et af de projekter jeg har arbejdet med de sidste 3-4 år afsluttet. Bent Sørensen og jeg fik udgivet vores store bog om Peirce ”Charles S. Peirce in his own words – 100 years of Semiotics, Communication and Cognition” på Mouton de Gruyter. Idéen om at repræsentere en tænker på den måde, synes at have en særlig værdi, i hvert fald er Bent og Jeg ved at forberede en lignende bog om den italienske semiotiker og forfatter Umberto Eco. Bogen forventes færdig i 2017 og bliver udgivet samme sted som Peircebogen.

Hvilke fagtidsskrifter og biblioteksblade kan du bedst lide at læse?
Jeg læser Semiotica, Transactions of the C. S. Peirce society og Sign Systems Studies. Desuden orienterer jeg mig i Cybernetics & Human Knowing og andre semiotik-relevante tidsskrifter.

Hvad læser du i din fritid?
Det populærvidenskabelige tidsskrift Historie. Så læser jeg en masse om cykelsport, motionscykling, træning osv.